Insolventierecht
Opgenomen op 20/05/2021
On demand
Francis Desterbeck
2u

Wat is het verschil tussen het faillissement, uitgesproken door de ondernemingsrechtbank, en de feitelijke toestand van faillissement? Waarop moet de strafrechter zich baseren ?

Dit seminarie behandelt een onderwerp dat op de grens ligt tussen het strafrecht en het ondernemingsrecht. Wat is het verschil tussen het faillissement, uitgesproken door de ondernemingsrechtbank, en de feitelijke toestand van faillissement, waarop de strafrechter zich moet baseren ? 

De faillissementsmisdrijven, of ‘misdrijven in verband met insolventie’, zoals ze nu officieel heten, worden in detail besproken, en er wordt ingegaan op de misdrijven, die in de praktijk vaak samen met faillissementsmisdrijven worden vervolgd :
  •  valsheid in geschriften, 
  • bedrieglijk onvermogen 
  • het misdrijf van misbruik van vennootschapsgoederen.

Er wordt ruim aandacht besteed aan de mogelijke aanspraken van de faillissementscurator en de schuldeisers van de gefailleerde in het strafproces : 
  • welke vorderingen kunnen een curator en/of een schuldeiser door een burgerlijk partijstelling voor de strafrechter laten precies stellen ? 
  • Wat is het verschil tussen een burgerlijke partijstelling en een aangifte van schuldvordering in een faillissement ? 
  • Kunnen beide samen gaan ?

Spreker

Francis Desterbeck

Francis Desterbeck is eerste advocaat-generaal parket hof van beroep Gent en voorzitter van ivzw centrum voor de studie van het Europees Strafrecht.

Accreditatie

ITAA:Erkend voor 2u permanente vorming
IBR:U ontvangt een deelnameattest
OVB:2020-05631 Erkend voor 2 standaardpunten
Nationale kamer van gerechtsdeurwaarders:U ontvangt een deelnameattest om individueel uw erkenning aan te vragen
IBJ:U ontvangt een deelnameattest om individueel uw erkenning aan te vragen

Kostprijs & data

€ 125,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker. Het webinar blijft 2 weken beschikbaar. Na inschrijving ontvangt u de mail met link en kan u de link op uw account terugvinden bij de knop webinars.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Ook de on-demand webinars zijn erkend voor betaling met KMO-portefeuillesubsidies indien deze aan volgende voorwaarden voldoen:

  • de opleiding interactief is, dit betekend dat de spreker beschikbaar is voor bijkomende vragen die rechtstreeks betrekking hebben tot de opleiding – bij Utopix is dit steeds mogelijk tijdens de periode dat de link beschikbaar is voor de deelnemer
  • de opleiding moet afgrond worden binnen het kalenderjaar waarin de subsidie wordt aangevraagd
  • de deelnemer zeker de opleiding volgt
  • er een aanwezigheidsattest wordt uitgereikt op basis van gearchiveerde controle

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be