Burgerlijk recht
10/07/2020
Opgenomen op 10/07/2020
Live
Yves Coemans
7u

Opleidingsdag : De impact van een (echt)scheiding op de kinderbijslag/Groeipakket en op de gezinsfiscaliteit & Objectieve onderhoudsbijdragen voor kinderen berekenen

Zowel klassikaal als via livestraem te volgen

U heeft de keuze om ook enkel voor -of namiddagsessie te volgen


Voormiddagsessie:

Wat zijn de gevolgen van een scheiding op de kinderbijslag?’
In dit luik ga ik dieper in op de belangrijkste elementen van de kinderbijslag en sociale toeslagen binnen de oude kinderbijslagregeling in het nieuwe Vlaamse Groeipakket en de nieuwe Brusselse kinderbijslag. De kennis die deze infosessie, is noodzakelijk voor bemiddelaars om scheidende koppels correct te informeren en hen professioneel te begeleiden in hun keuzes inzake toewijzing van de kinderbijslag.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding op de gezinsfiscaliteit?’
In dit luik ga ik dieper in op de belangrijkste elementen van de gezinsfiscaliteit (kind fiscaal ten laste, fiscaal co-ouderschap en fiscale aftrek van onderhoudsbijdragen). De kennis die deze infosessie behandelt, is noodzakelijk voor bemiddelaars om koppels bij een scheiding correct te informeren en hen professioneel te begeleiden in hun keuzes inzake toewijzing van de belastingvoordelen aan beide ouders.

Namiddagsessie:

Inkomsten van beide ouders én hun aandeel in de samengevoegde middelen bepalen
Om objectief de bijdrage van elke ouder in de opvoedingskosten van hun kinderen te bepalen, is het van cruciaal belang dat een bemiddelaar een goed zicht heeft op de inkomsten van beide ouders. In deze praktisch gerichte luik leren de deelnemers hoe ze op een objectieve en correcte manier een netto maandinkomen moeten bepalen op basis van concrete documenten zoals loonbrief én aanslagbiljet. Ook krijgen de deelnemers praktische handvaten om de voordelen van alle aard om te zetten in euro’s per maand. Deze kennis is noodzakelijk om de samengevoegde middelen én de inkomensverdeling tussen beide ouders te bepalen en hen te helpen om objectieve onderhoudsbijdragen voor hun kinderen te berekenen.

Een concrete casus met zes rekenmodules berekenen’ 
Aan de hand van een concrete casus krijgt u een demonstratie van de werking van de zes belangrijkste rekenmethodes: de recent grondig aangepaste Onderhoudsgeldcalculator van de Gezinsbond, de Pareto Simulator, de VOB-PCA-methode van Larcier, Alimentatiecomfort van Wilfried Mestdagh, de rekentool van Rob Hobin en het Rekenwerk Truyen (deze laatste methode raad ik volkomen af wegens te verouderd). De bemiddelaars komen te weten hoe ze deze rekenmethodes binnen hun bemiddelingspraktijk kunnen aanwenden om ouders te helpen om een objectieve onderhoudsbijdrage voor hun kinderen te berekenen, op maat van hun gezin.

Programma

09:00 - 12:30
Deel I van de opleiding inclusief koffiepauze
12:30 - 13:30
Middagpauze
13:30 - 15:00
Deel I namiddagopleiding
15:00 - 15:15
Pauze
15:15 - 17:00
Deel II namiddagopleiding
17:00 - 17:30
Mogelijkheid tot vraagstelling

Spreker

Yves Coemans

Attaché Gezinsinkomen bij Gezinsbond vzw
Expert gezinsfiscaliteit

Accreditatie

BIBF:103708 erkend voor 7u30 permanente vorming
IAB:B0560/2017-12 erkend voor 7u30 permanente vorming
OVB:2019-05665 erkend voor 7 punten permanente vorming

Kostprijs & data

€ 380,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Bij inschrijving ontvangt u per mail een factuur. De factuur wordt tevens toegevoegd aan uw online account en is ten allen tijde raadpleegbaar. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Utopix Comm.V.
Schoendalestraat 53
8793 Waregem
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be