Handels- en economisch recht
Opgenomen op 02/02/2021
On demand
Jochen Schraeyen
1u30

Oneerlijke bedingen en praktijken in B2B relaties

De nieuwe regeling inzake onrechtmatige bedingen in B2B-contracten is op 1 december 2020 in werking getreden. Deze nieuwe regels zijn ingevoerd door de wet van 4 april 2019 en zullen belangrijke praktische gevolgen hebben voor het sluiten van contracten in een B2B-context. Voortaan zullen een heel aantal bedingen en praktijken, die voorheen gangbaar waren in ondernemingscontracten, niet langer geoorloofd zijn. Deze nieuwe regeling, waaromtrent trouwens nog heel wat onduidelijkheden bestaan, heeft derhalve een belangrijke impact op de contractsvrijheid van partijen.

 
Na een korte schets van het ruimere kader van de wet van 4 april 2019, wordt in dit webinar eerst stilgestaan bij het transparantiebeginsel en de algemene toetsingsnorm, die bedingen verbiedt die een kennelijk onevenwicht creëren tussen de rechten en plichten van de partijen. Daarna wordt dieper ingegaan op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van bedingen (die onder alle omstandigheden onrechtmatig zijn) en de ‘grijze lijst’ van bedingen (die vermoed worden onrechtmatig te zijn tenzij bewijs van het tegendeel). De toelichting wordt zo praktisch mogelijk gemaakt met bespreking van concrete voorbeelden, praktijkgevallen en ‘good practices’. 
Wij sluiten af met de handhaving van de nieuwe regels.

Spreker

Jochen Schraeyen

Jochen Schraeyen is advocaat-vennoot bij het advocatenkantoor Jochen Schraeyen advocaten.
Mr. Schraeyen is gespecialiseerd in het commercieel recht, het vennootschapsrecht, het contractenrecht en het intellectuele eigendomsrecht.
Hij is licentiaat in de rechten (K.U. Leuven, 2000) en behaalde in 2002 een bijkomende LL.M (Master of Laws) aan de Universiteit van Oxford (Magister Juris in European and Comparative Law). Tevens was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de KU Leuven.
Jochen Schraeyen is advocaat sedert 2002. Hij was tot 2013 verbonden aan de Brusselse balie. Sinds 2014 is hij verbonden aan de balie Limburg.
Hij is auteur van diverse juridische publicaties waaronder het handboek ‘Algemene Voorwaarden’ (Larcier, 2012). Hij is een regelmatig spreker op studiedagen en seminaries inzake vennootschapsrecht, intellectuele eigendomsrechten en algemene voorwaarden.

Accreditatie

BIBF:Erkend voor 1.5u permanente vorming
ITAA:E0078/2020-10 Erkend voor 1.5u permanente vorming
IBR:U ontvangt een deelnameattest
OVB:2020-03415 Erkend voor 1punt permanente vorming
IBJ:U ontvangt een deelnameattest om individueel uw accreditatie te kunnen aanvragen

Kostprijs & data

€ 105,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker. Het webinar blijft 2 weken beschikbaar. Na inschrijving ontvangt u de mail met link en kan u de link op uw account terugvinden bij de knop webinars.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Ook de on-demand webinars zijn erkend voor betaling met KMO-portefeuillesubsidies indien deze aan volgende voorwaarden voldoen:

  • de opleiding interactief is, dit betekend dat de spreker beschikbaar is voor bijkomende vragen die rechtstreeks betrekking hebben tot de opleiding – bij Utopix is dit steeds mogelijk tijdens de periode dat de link beschikbaar is voor de deelnemer
  • de opleiding moet afgrond worden binnen het kalenderjaar waarin de subsidie wordt aangevraagd
  • de deelnemer zeker de opleiding volgt
  • er een aanwezigheidsattest wordt uitgereikt op basis van gearchiveerde controle

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be