Sociaal recht
Opgenomen op 15/12/2020
On demand
Simon Albers, Patrick Maerten
1u30

Het sociaal statuut van de digitaal platform medewerker

Zijn Uber-chauffeurs of Deliveroo-koeriers nu werknemers of zelfstandigen? Het is een vraag die wereldwijd, ook in ons land, voor de rechtbank wordt uitgevochten. In Californië oordeelde een rechtbank eind oktober nog dat Uber en concurrent Lyft hun chauffeurs voortaan als werknemers in dienst zouden moeten nemen. 

Dergelijke uitspraken zijn een “bom” onder het businessmodel van de technologiebedrijven die gebruik maken van de zogenaamde “gigworkers”, flexibele freelancers die per rit of levering (“gig”) betaald worden.

De digitale platformen brengen over het algemeen een dienstverlener in contact met een opdrachtgever voor de verrichting van een specifieke dienst. Deze vorm van dienstverlening leidt in de praktijk uiteindelijk tot de creatie van werkgelegenheid. 

Vanuit HR-perspectief roept deze ‘tewerkstelling in de platformeconomie’ een aantal interessante vragen op. De hamvraag hierbij is: welk sociaal statuut geniet de digitaal platform medewerker in België? Werknemer of zelfstandige freelancer? 

Tijdens het seminarie komen volgende topics aan bod:

  • Tewerkstelling in het tijdperk van de app
  • Het digitaal platform: matchmaker of opdrachtgever
  • De digitaal platform medewerker: zelfstandige of werknemer
  • Belgische stand van zaken
  • Een kijkje over de grens: juridische aanpak in het buitenland
  • Alternatieve oplossingen

Sprekers

Simon Albers

Simon is sinds september 2016 lid van de Brusselse balie. Als advocaat stagiair bij Claeys & Engels is hij actief in de verschillende takken van het arbeidsrecht. Simon behaalde zijn diploma master in de rechten aan de Universiteit Gent. Vervolgens behaalde Simon ook een master na master in het sociaal recht aan de Université Libre de Bruxelles.

Patrick Maerten

Patrick verleent dagelijks advies aan Belgische en buitenlandse ondernemingen inzake alle aspecten van het sociaal recht. Daarnaast begeleidt hij ondernemingen inzake outsourcing- en fusieoperaties alsook herstructureringen van ondernemingen. Bijzondere specialisaties zijn de wetgeving inzake arbeidsduur, werknemersparticipatie, collectief overleg en managementovereenkomsten.

Patrick is tevens auteur van diverse wetenschappelijke bijdragen en is vaak gastspreker op seminaries in binnen- en buitenland.

Hij behaalde zijn diploma van licentiaat in de rechten aan de K.U.Leuven in 1994. In 1995 behaalde hij een Master of Laws diploma aan de Universiteit van Münster (Duitsland) en in 1996 een diploma sociaal recht aan de universiteit van Brussel. Sedert 1995 staat hij ingeschreven bij de balie te Brussel.

Accreditatie

BIBF:107353 erkend voor 1u30 permanente vorming
ITAA:E0078/2020-10 erkend voor 1u30 permanente vorming
IBR:U ontvangt een deelnameattest om individueel uw accreditatie aan te vragen
OVB:2020-02415 Erkend voor 1 standaardpunt
IBJ:U ontvangt een deelnameattest om individueel uw accreditatie aan te vragen

Kostprijs & data

€ 105,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker. Het webinar blijft 2 weken beschikbaar. Na inschrijving ontvangt u de mail met link en kan u de link op uw account terugvinden bij de knop webinars.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Ook de on-demand webinars zijn erkend voor betaling met KMO-portefeuillesubsidies indien deze aan volgende voorwaarden voldoen:

  • de opleiding interactief is, dit betekend dat de spreker beschikbaar is voor bijkomende vragen die rechtstreeks betrekking hebben tot de opleiding – bij Utopix is dit steeds mogelijk tijdens de periode dat de link beschikbaar is voor de deelnemer
  • de opleiding moet afgrond worden binnen het kalenderjaar waarin de subsidie wordt aangevraagd
  • de deelnemer zeker de opleiding volgt
  • er een aanwezigheidsattest wordt uitgereikt op basis van gearchiveerde controle

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be