24/11/2020
Live
Meester Lien Bellinck, Professor Dr. Koen Swinnen
4u

Erfdienstbaarheden

Erfdienstbaarheden zijn niet weg te denken uit het hedendaagse vastgoedrecht. Het zijn onmisbare instrumenten die het mogelijk maken om voor langere tijd het gebruik of de exploitatie van een onroerend goed aangenamer te maken, te vergemakkelijken, te optimaliseren of, in het geval van een recht van uitweg, zelfs überhaupt mogelijk te maken.  En dit alles gaat veel verder dan louter iemand toelaten om over het erf van zijn buurman te lopen. Denk maar aan hedendaagse toepassingen als het overhangen van wieken van een windmolen over de naburige erven, de aanleg van elektriciteits- en stoomleidingen in het kader van energieprojecten en de plaatsing van balkons en andere uitbouwen die de perceelsgrens overschrijden.
 
Tijdens dit seminarie gaan Lien Bellinck en Koen Swinnen dieper in op de theorie en praktijk inzake erfdienstbaarheden. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan het ontstaan en tenietgaan van erfdienstbaarheden, hun mogelijkheden en beperkingen en de geschillen die naar aanleiding van hun bestaan en uitoefening kunnen rijzen. Zowel het huidige als het toekomstige recht (nl. het nieuwe Boek II BW) passeren daarbij de revue. Steeds worden theorie en praktijk aan elkaar gelinkt door uitgebreid stil te staan bij allerhande contractuele clausules en recente rechtspraak inzake erfdienstbaarheden.

Programma

13:30 - 15:00
Deel I van de opleiding
15:00 - 15:15
Pauze
15:15 - 17:00
Deel II van de opleiding
17:00 - 17:30
Mogelijkheid tot vraagstelling

Sprekers

Meester Lien Bellinck

Mr. Bellinck is lid van de Loyens & Loeff Real Estate praktijkgroep in België.

Lien is gespecialiseerd in het goederenrecht, bouwrecht, huurrecht en in vastgoedovereenkomsten. Zij staat vastgoedinvesteerders en –ontwikkelaars bij in transacties, adviesverlening en procedures.

Lien is auteur van verschillende publicaties m.b.t. (kwesties in) het vastgoedrecht.

Voordat Lien Loyens & Loeff in mei 2016 vervoegde, werkte zij als advocaat in het vastgoedrecht en geschillenbeslechting in één van de meest vooraanstaande onafhankelijke advocatenkantoren in België.

Lien is lid van de Balie van Brussel (Nederlandstalige Orde van Advocaten) sinds september 2010.


Opleiding
Lien heeft een Master in de rechten van de Universiteit Gent (België, 2008) en een Master in Europees en internationaal economisch recht van de Université Robert Schuman (Strasbourg, Frankrijk, 2009).

Zij heeft tevens een LL.M. in Europees recht van het Europacollege (Brugge, België, 2010).Professor Dr. Koen Swinnen

Koen Swinnen begon zijn rechtenopleiding aan de K.U. Brussel en studeerde vervolgens tijdens zijn licentiejaren aan de KU Leuven en de New York University – School of Law (New York City, USA). In 2008 behaalde hij de titel van master in de rechten. Van 2008 tot 2013 was hij voltijds verbonden aan het Instituut voor Goederenrecht, waar hij een doctoraat voorbereidde over het accessoriteitsbeginsel in het Goederenrecht en tevens een beperkte onderwijsopdracht vervulde.
Hij was senior researcher aan het Instituut voor goederenrecht van de KU Leuven en advocaat bij Altius advocaten.
Nu is hij universitair docent aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam binnen het insolventie-en vastgoedrecht.
 
Koen spreekt regelmatig op studiedagen en is auteur van verschillende publicaties over erfdienstbaarheden.

Accreditatie

BIBF:Erkenning in aanvraag
BIV:Erkenning in aanvraag
Nationale Kamer van Notarissen:U ontvangt een attest waarmee u individueel uw erkenning kan aanvragen
OVB:Erkenning in aanvraag

Kostprijs & data

€ 170,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Bij inschrijving ontvangt u per mail een factuur. De factuur wordt tevens toegevoegd aan uw online account en is ten allen tijde raadpleegbaar. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Utopix Comm.V.
Schoendalestraat 53
8793 Waregem
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be