Vastgoed en stedebouwrecht
Opgenomen op 11/12/2020
On demand
Wouter Strypsteen, Francis van der Haert
1u45

Asset of share-deal met focus op vastgoedtransacties: fiscale en juridische aspecten

Voorbehoud, do's & don'ts met bijzondere aandacht voor de houding van de fiscus.

De hamvraag bij (vastgoed) transacties en dit zowel voor de kandidaat- koper als voor de kandidaat-verkoper is: (ver) ik nu best de aandelen (de “share deal”) van de activa (de “asset deal”)?

De dikwijls afhankelijk van de concrete situatie, maar heeft een algemene keuze waarbij de koper en de verkoper dikwijls anders aankijken tegen de (zelfde) transactie en niet zelden tegengestelde belangen en / of andere overwegingen hebben die finaal dienen verzoend te worden.

De sprekers overlopen tijdens dit seminarie van diverse pro's en con's van de keuze aandeel van asset deal vanuit juridisch en fiscaal perspectief en bekijken tevens hoe een evenwicht kan worden gevonden in de verdeling van het risico tussen partijen. Aan de hand van een becijferd voorbeeld worden de verschillen duidelijk tussen een share deal en een asset deal. 

In het bijzonder focussen de sprekers op deals in de vastgoedsector (villa- en patrimoniumvennootschappen, special purpose vehicles), de houding van de fiscus en wat voor de belastingplichtige de gevolgen zouden kunnen zijn van het tussenkomen van de fiscus.

Volgende onderwerpen komen in dit seminarie aan bod:

 • Verschil tussen share-deal en asset-deal:
  • Voor- en nadelen? Tegengestelde belangen voor koper en verkoper?
  • Overnametraject
 • Verschilpunten op juridisch vlak:
  • Vennootschapsrechtelijk
  • Aansprakelijkheid
 • Verschilpunten op fiscaal vlak:
  • Inkomstenbelasting
  • Btw
  • Registratiebelasting
 • Vastgoedsector:
  • Prijsbepaling en waardering aandelen vastgoedvennootschap
  • Fiscaal misbruik & simulatie
  • Mogelijke gevolgen van herkwalificatie. In het slechtste geval?
  • Testcases: arresten van het Hof van Beroep van Antwerpen van 12 februari 2019

Sprekers

Wouter Strypsteen

Wouter Strypsteen is fiscalist en legt zich toe op ondernemings- en vermogensfiscaliteit.

Opleiding en ervaring

Wouter behaalde een master in de rechten aan de KU Leuven en een gespecialiseerde master in fiscaal recht aan de Université libre de Bruxelles. Alvorens Cazimir te vervoegen was hij werkzaam als fiscaal advocaat in een Benelux zakenadvocatenkantoor en in het tax team van een Belgische grootbank. Hij staat u te woord in Nederlands, Frans en Engels.

Als advocaat is Wouter verbonden aan de balie van Brussel. Hij vervoegde het Cazimir team in 2019.

Specialisatie

Wouter staat cliënten bij in een brede waaier van Belgische en internationale fiscale dossiers, met een bijzondere focus op ondernemings- en vermogensfiscaliteit.

Francis van der Haert

Met zijn voorkeur voor het vennootschapsrecht en fusies en overnames (M&A), begeleidt en adviseert Francis van der Haert zijn cliënten in alle vennootschapsrechterlijke aspecten van het (bedrijfs)leven.

Opleiding en ervaring

Na zijn masterdiploma Rechten aan de K.U. Leuven (2004), specialiseerde Francis zich in het Europees recht (Master na Master U.C. Louvain-la-Neuve) en het Vennootschapsrecht (Master na Master K.U. Brussel). In november 2018 werd Francis opgenomen als erkende Bemiddelaar op de lijst van de Federale Bemiddelingscommissie.

Francis vervoegde Cazimir in augustus 2019, na andere ervaringen te hebben opgedaan als advocaat, bedrijfsjurist en adviseur bij een Big 4 kantoor.

Als advocaat is Francis verbonden aan de balie van Antwerpen. Francis is tweetalig Frans en Nederlands en heeft een doorgedreven professionele kennis van het Engels.

Specialisatie

Francis verzamelde reeds specifieke kennis en ervaring om zijn cliënten optimaal te begeleiden bij het oprichten van vennootschappen, het vastleggen van aandeelhoudersafspraken, het kopen en verkopen van bedrijven, het opzetten van vennootschaps-, financierings- of acquisitiestructuren, joint ventures, kapitaalinbrengen, herstructureringen zoals fusies en splitsingen, enz.

Publicaties en andere activiteiten

Francis is een regelmatige spreker op seminaries en workshops georganiseerd door beroepsfederaties, werkgeversorganisaties en opleidingscentra.

Accreditatie

BIBF:107411 Erkend voor 1u30 permanente vorming
BIV:Erkend voor 1u permanente vorming
ITAA:E0078/2020-10 erkend voor 1u30 permanente vorming
IBR:U ontvangt een aanwezigheids/deelnameattest waarmee u individueel uw erkenningsaanvraag kan indienen
OVB:2020-02627 Erkend voor 1 standaardpunt permanente vorming
IBJ:U ontvangt een aanwezigheids/deelnameattest waarmee u individueel uw erkenningsaanvraag kan indienen

Kostprijs & data

€ 105,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker. Het webinar blijft 2 weken beschikbaar. Na inschrijving ontvangt u de mail met link en kan u de link op uw account terugvinden bij de knop webinars.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Ook de on-demand webinars zijn erkend voor betaling met KMO-portefeuillesubsidies indien deze aan volgende voorwaarden voldoen:

 • de opleiding interactief is, dit betekend dat de spreker beschikbaar is voor bijkomende vragen die rechtstreeks betrekking hebben tot de opleiding – bij Utopix is dit steeds mogelijk tijdens de periode dat de link beschikbaar is voor de deelnemer
 • de opleiding moet afgrond worden binnen het kalenderjaar waarin de subsidie wordt aangevraagd
 • de deelnemer zeker de opleiding volgt
 • er een aanwezigheidsattest wordt uitgereikt op basis van gearchiveerde controle

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be