26/08/2022
Live
Virginie Frémat, Tom Reingraber
2u

Verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht in de bouwsector

De workshop zal doorgaan op basis van een case study waarbij zal worden ingegaan op (i) de risico’s voor actoren in de bouwsector, (ii) verzekeringen die gebruikelijk dan wel verplicht zijn en wat deze precies dekken en (iii) veel voorkomende aansprakelijkheid issues.
 
Hieronder de items die tijdens de workshop worden behandelt:
 • Wet Peeters-Borsus (verplichte 10-jarige aansprakelijkheidsverzekering voor architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector) vs andere niet verplichte verzekeringen
 • Rechtstreekse vordering van benadeelden in aansprakelijkheidsverzekeringen
 • Verjaringstermijnen (gemeenrechtelijk, specifiek voor de bouwsector, specifiek mbt verzekeringsrecht)
 • Uitsluitingsgronden in verzekeringen en rechtspraak hierover

Sprekers

Virginie Frémat

 
Mr. Virginie Frémat is een partner in het Antwerpse corporate team. Ze adviseert met betrekking tot alle aspecten van het vennootschapsrecht en heeft de nodige ervaring met complexe transacties. Virginie wordt vaak aanbevolen omwille van haar hands-on-approach, ze begrijpt heel snel de pijnpunten van een transactie en communiceert deze op een transparante en eenvoudige manier naar de business. Virginie is eveneens gespecialiseerd in verzekeringsrecht en litiges. 

Relevante ervaring

 • Verkoop van verschillende softwarebedrijven aan risicokapitaalfondsen en bijstand bij het herinvesteringsproces
 • Coördinatie van complexe transacties in de retail industrie
 • Advies en coördinatie in het kader van diverse nationale en internationale vastgoedtransacties
 • Coordineren van diverse litiges in de vastgoedsector (onder meer M&A litiges)
 • Begeleiding van diverse verzekeraars in het kader van acquisities of het opzetten van een nieuwe structuur in voorbereiding van Brexit
 • Begeleiding van overnames van noodlijdende bedrijven en toezicht op de aansprakelijkheid van het management in meerdere jurisdicties gedurende het proces

Tom Reingraber

Tom Reingraber is een senior medewerker in het Antwerpse team voor verzekeringsrecht en geschillenbeslechting. Tom heeft heel wat ervaring met verzekerings-, handels- en vennootschapsgeschillen, alsook met het opstellen en onderhandelen van tal van handelscontracten. Alvorens CMS te vervoegen, werkte Tom op de departementen geschillenbeslechting van de grootste onafhankelijke Belgische zakenadvocatenkantoren. Tom is als vrijwillig wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Instituut voor Gerechtelijk Recht van de KU Leuven en is eveneens lid van de redactie voor gerechtelijk recht van het Tijdschrift van de Vrederechters/Journal des Juges de Paix (JJP). Tom spreekt geregeld op seminaries en is auteur van verschillende publicaties binnen zijn vakgebied.   


Lidmaatschappen en functies

 • Vrijwillig wetenschappelijk medewerker KU Leuven – Instituut voor Gerechtelijk Recht 
 • Lid redactie gerechtelijk recht – Tijdschrift van de Vrederechters/Journal des Juges de Paix (JJP)

Publicaties

 • T. REINGRABER, “Het lot van de rechtsplegingsvergoeding en de tegenvordering bij afstand van geding”, (noot onder Vred. Westerlo 20 juni 2018), T. Vred. 2020, 251-254. 
 • T. REINGRABER and S. VOET, “Bevoegdheid en bewijs in commerciële geschillen”, (noot onder Vred. Oudenaarde – Kruishoutem 29 oktober 2015), T. Vred. 2017, 618-622.
 • Y. LENDERS and T. REINGRABER, “Retention of title under Belgian law”, in IBA (ed.), Retention of title in and out of insolvency, Surrey, Globe law and business, 2015, 37-46.
 • T. REINGRABER and J. WILLEMS, “Commentaar bij art. 98 WIPR”, in I. COUWENBERG e.a. (eds.), Duiding internationaal privaatrecht, Brussel, Larcier, 2014, 759-761 en J. CALLEBAUT e.a. (eds.), Duiding koopverkoop van onroerende goederen, Brussel, Larcier, 2018, 827-829.
 • B. ALLEMEERSCH and T. REINGRABER, “De bevoegdheids(her)verdeling”, in B. ALLEMEERSCH e.a. (eds.), Nieuwe Justitie, 2014, 47-80.


Kostprijs & data

€ 156,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Locatie

Webcast - studio

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 02 321 00 06
info@utopix.be