Burgerlijk recht
23/08/2019
De heer Patrick Gielen, De heer Jona Van Leeuwen
09:00 tot 12:30
Zwijnaarde

Summerschool dag 2: Beslag over de grenzen heen

De Europese burgerlijke procedure is op gang gekomen tijdens de Europese Raad van Tampere in 1999.
 
Sindsdien is het gestaagd gegroeid om binnen een periode van minder dan 20 jaren een echt arsenaal aan instrumenten te vormen dat de beoefenaar van juridische beroepen in alle fasen van de procedure ter beschikking wordt gesteld.
 
Europese verordeningen bestrijken immers alle terreinen van burgerlijke rechtsvordering, gaande van het doorsturen van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken tot de opkomst van een autonome Europese procedure die de conservatoire inbeslagneming van bankrekeningen mogelijk maakt.
 
In deze vorming zullen de sprekers de verschillende Europese verordeningen die momenteel van kracht zijn doornemen:
 
- nr. 1393/2007 over de overdracht van documenten tussen de EU member states.
- nr. 805/2004 betreffende de Europese executoriale titel;
- nr. 1896/2007 over het Europees betalingsbevel;
- nr. 861/2007 over de afwikkeling van geringe vorderingen;
- nr. 1215/2012 betreffende de erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen.
 
In de eerste plaats zullen de sprekers een overzicht geven van elke verordening en verslag uitbrengen over de Europese jurisprudentie voor elk van hen. Dan is het een kwestie van laten zien hoe moeilijk het is om de regels toe te passen en dat specifiek in België en Nederland. Vervolgens zullen we verslag uitbrengen over de nieuwste ontwikkelingen, waaronder de stand van zaken van de hervorming van Verordening (EG) nr. 1393/2007 betreffende de overdracht van documenten en hoe we ons daaraan kunnen aanpassen.
 
Ten slotte worden instrumenten genoemd om de burgers te helpen, zoals het e-justitieportaal en de evolutie van Europese projecten zoals FAB³, de handhavingsatlas en de e-Codex.

Programma

08:30 - 09:00
Registratie inclusief ochtendkoffie
09:00 - 12:30
Opleiding met een korte koffiepauze inclusief lunch

Sprekers

De heer Patrick Gielen

Patrick Gielen, licentiaat in de rechten van de Universiteit van Luik (Uliège) en gerechtsdeurwaarder in het gerechtelijk arrondissement Brussel sinds 2013 en werkt in samenwerking met het kantoor Modero sinds 2017. Hij is internationaal adviseur bij de NKGB en Advisor to the President van de UIHJ en expert. Patrick heeft een aantal artikelen geschreven over de Europese verordeningen en komt regelmatig tussen zowel in België als in het buitenland. Hij is ook sinds 2018 voorzitter van de Franstalige benoemingscommissie voor de gerechtsdeurwaarder en lid van de redactieraad van het tijdschrift “De Gerechtsdeurwaarder”.

De heer Jona Van Leeuwen

Jona van Leeuwen, Bijzonder adviseur internationaal van de KBvG en Advisor to the President van de UIHJ. Jona is ruim 10 jaar werkzaam als toegevoegd gerechtsdeurwaarder in Amsterdam en expert op het gebied van internationale betekening en executie. Hij is betrokken geweest bij diverse commissies, waaronder Judgment Project (HCCH), adviserende rol bij de herziening Betekeningsverordening en het project ENABLE (www.acces2just.eu). Jona publiceert en spreekt regelmatig op het gebied van betekening en kennisgeving, internationale executie en de digitalisering binnen de executie praktijk.

 
 

Accreditatie

BIBF:94910 Erkend voor 3u permanente vorming
IAB:B0560/2017-12 Erkend voor 3 u permanente vorming
OVB:2018-04567 Erkend voor 3 punten permanente vorming
Nationale kamer van gerechtsdeurwaarders:Erkend voor 3 PE-punten
IBJ:Erkend voor 3 punten permanente vorming

Kostprijs & data

€ 195,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Bij inschrijving ontvangt u per mail een factuur. De factuur wordt tevens toegevoegd aan uw online account en is ten allen tijde raadpleegbaar. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 40% en voor middelgrote ondernemingen 30%.

Locatie

Nieuwgoed
Grotesteenweg Zuid 8
9052 Zwijnaarde

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Utopix Comm.V.
Schoendalestraat 53
8793 Waregem
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be