Sociaal recht
03/12/2019
Bart Adriaens, Veerle Van Keirsbilck
13:30 tot 17:30
Brugge

Sociale inspectie

Controles door de sociale inspectiediensten in het kader van sociale dumping zijn dagdagelijkse praktijk geworden. In eerste instantie controleert de inspectie de (buitenlandse) onderaannemer o.a. rond geldige detacheringen en de betaling van de Belgische minimumlonen. De wetgeving voorziet echter tal van mechanismen waardoor ook de Belgische opdrachtgever mee in het dossier betrokken kan worden, bijvoorbeeld indien er wordt vastgesteld dat er geen sprake is van rechtsgeldige aanneming maar wel van verboden terbeschikkingstelling. Ook door het vaststellen van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van de minimumlonen kan de rekening voor de Belgische opdrachtgever oplopen.
 
Als Belgische opdrachtgever is het dan ook best om voorbereid te zijn op mogelijke controles en te weten met welke onderaannemers wordt samengewerkt. Vandaar dat tijdens dit seminarie stilgestaan wordt bij belangrijke topics als verboden terbeschikkingstelling, detachering en betaling van Belgische lonen. Hierbij wordt voornamelijk de aandacht gelegd op een praktische benadering waardoor een Belgische opdrachtgever weet waarop hij moet letten.
 
Teneinde als Belgische opdrachtgever voorbereid te zijn op dergelijke controles, is het uiteraard ook belangrijk om te weten welke verschillende inspectiediensten er bestaan en welke rechten en plichten zij hebben. Ook deze aspecten komen uitgebreid aan bod tijdens het seminarie.

Programma

12:30 - 13:30
Registratie inclusief lunch
13:30 - 17:00
Opleiding inclusief koffiepauze met versnapering
17:00 - 17:30
Mogelijkheid tot vraagstelling

Sprekers

Bart Adriaens

Bart concentreert zijn activiteiten binnen het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht, waarover hij uitgebreid heeft gepubliceerd en gedoceerd tijdens talrijke seminaries. Hij wordt beschouwd als één van de toonaangevende advocaten in België op het vlak van actieve bijstand aan werkgevers die doorgedreven controles en onderzoeken ondergaan van de diverse sociale inspectiediensten.

Bart behoort tot de 26 Belgische experten op vlak van Labour, Employment & Benefits Law die opgelijst zijn in Who’s Who Legal: Labour & Employment 2017. In 2018 wordt hij als volgt vermeld: “Bart Adriaens is a leading name in labour and social security law. He advises employers who are subject to investigations and has an in-depth knowledge of European labour inspectorates.”
In de 2017 editie van Chambers and Partners wordt Bart als volgt vermeld: " Kortrijk-based partner Bart Adriaens focuses on social security law, with additional expertise in counselling clients subject to audits by the relevant authorities. With over 20 years of experience, he is also noted for his numerous publications and presentations at seminars on labour topics. "

Bart startte zijn carrière aan de Brusselse Balie, en plaatste zich in 1995 over naar de Kortrijkse Balie, waar hij de eer had om in 1996 de plechtige openingsrede voor de Balie te mogen houden.

Hij behaalde zijn diploma van licentiaat in de rechten aan de universiteit van Gent (UGent) en is tevens licentiaat in het sociaal recht, een diploma dat hij behaalde aan de universiteit van Brussel (ULB).

Veerle Van Keirsbilck

Veerle spitst zich toe op verschillende domeinen van het sociaal recht. Zo geeft zij advies inzake individueel arbeidsrecht en voert zij in deze materies procedures voor de arbeidsrechtbank. Bovendien is zij gespecialiseerd in sociaal strafrecht. Zij staat dan ook frequent cliënteel bij bij sociale inspecties en pleit geregeld voor de correctionele rechtbank.

Zij studeerde in 2009 af als Master in de rechten aan de universiteit van Gent. Na haar studies heeft zij het kantoor vervoegd en is zij aangesloten bij de balie van Kortrijk.

Accreditatie

BIBF:97246 erkend voor3.5u permanente vorming
BIV:Erkend voor 3u permanente vorming
IAB:B0560/2017-12 Erkend voor 3,5 u permanente vorming
OVB:2019-00349 erkend voor 4 punten permanente vorming
IBJ:Erkend voor 4 punten permanente vorming

Kostprijs & data

€ 195,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Bij inschrijving ontvangt u per mail een factuur. De factuur wordt tevens toegevoegd aan uw online account en is ten allen tijde raadpleegbaar. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 40% en voor middelgrote ondernemingen 30%.

Locatie

Hotel Weinebrugge
Leikendreef 1
8000 Brugge

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Utopix Comm.V.
Schoendalestraat 53
8793 Waregem
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be