Burgerlijk recht
03/12/2021
Live
Charlotte Willemot
3u

Livewebinar: Vruchtgebruik, erfpacht en opstal

Het nieuwe Boek 3 van het Burgerlijk wetboek is reeds in werking getreden ... maar het is nog niet te laat om hierover een opleiding te volgen!

Hoewel het nieuwe goederenrecht zeker geen aardverschuiving met zich meebrengt, zijn er toch heel wat nieuwe regels, definities en begrippen die men onder de knie moet krijgen.

In deze les geeft Dr. Charlotte Willemot u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en vernieuwingen met betrekking tot het recht van vruchtgebruik, opstal en erfpacht. 
In het eerste deel  worden de algemene principes (ontstaan & beëindiging van zakelijke rechten, etc.) systematisch uiteengezet. Vervolgens worden de drie zakelijke rechten afzonderlijk besproken. Zo kent het Belgische goederenrecht voortaan het concept van "volume" dat vooral bij opstalrechten een belangrijke rol zal spelen. Voor het recht van vruchtgebruik komen uiteraard de nieuwe regels over de bijdrageplicht bij herstellingswerken aan bod. Ook inzake erfpachtrecht zijn er een aantal interessante nieuwigheden te melden.

De lesgever zet niet alleen het nieuwe wettelijk kader uitgebreid in de verf, maar behandelt de materie ook vanuit praktijkgerichte cases 

Programma

13:00 - 16:15
Liveuiteenzetting inclusief pauze

Spreker

Charlotte Willemot

Charlotte Willemot is in 2008 met grote onderscheiding afgestudeerd als Master in de Rechten en in 2009 met onderscheiding als Master in het Notariaat. Na haar opleiding werkte ze een aantal jaren als juriste in het Tax & Legal Team van Deloitte Fiduciaire. Daar specialiseerde ze zich voornamelijk in successieplanning en familiale aandeelhoudersrelaties. De voorbije jaren bereidde Charlotte onder het promotorschap van prof. dr. Annelies Wylleman een proefschrift voor over het beheer van appartementsmede-eigendommen. Dit proefschrift zal ze binnenkort openbaar verdedigen. Vandaag werkt ze als notarieel juriste in het kantoor van de geassocieerde notarissen Van Oudenhove-Soutaer. Daarnaast blijft ze deeltijds verbonden aan de vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht (UGent). Ze spreekt regelmatig op studiedagen en congressen en heeft reeds heel wat publicaties over het appartements- en goederenrecht op haar naam staan.

Accreditatie

BIV:erkenning in aanvraag
ITAA:Erkend voor 3u permanente vorming
Nationale Kamer van Notarissen:u ontvangt een deelnameattest
OVB:2021-00306 erkend voor 3 punten permanente vorming
Nationale kamer van gerechtsdeurwaarders:U ontvangt een deelnameattest om individueel uw erkenning aan te vragen

Kostprijs & data

€ 198,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 056 96 03 61
info@utopix.be
Melanie Van Acker
0468 48 90 98
melanie@utopix.be