logo.svg

Winkelmandje is leeg

12/10/2018

13.30u tot 17.30u

Fideïcommis de residuo

In grote lijnen kan een fideïcommis de residuo omschreven worden als een dubbele beschikking bij schenking of legaat, waarbij de beschikker aan een eerste begunstigde bepaalde goederen schenkt of legateert, en aan de tweede begunstigde het residu van deze geschonken of gelegateerde goederen schenkt of legateert, waarbij deze tweede beschikking slechts uitwerking krijgt bij overlijden van de eerste begunstigde.

Dit fideïcommis de residuo werd doorheen de tijd, bij gebreke aan wetgeving hieromtrent, gekaderd  binnen reeds bestaande rechtsfiguren en rechtsregels. De wijze waarop de meerderheid van de rechtsleer en rechtspraak dit trachten te doen, is in de loop der jaren geëvolueerd.

Op heden wenst de meerderheid de positie van de begunstigde van een restschenking of een restlegaat te versterken, onder meer door het fideïcommis de residuo te kwalificeren als een schenking/legaat onder een opschortende termijn met een aleatoir voorwerp en niet langer als schenking/legaat onder opschortende voorwaarden, zoals voorheen werd verdedigd.

Deze wijziging in kwalificatie heeft belangrijke gevolgen voor de rechten van zowel de eerste begunstigde als de tweede begunstigde van het fideïcommis de residuo. Welke handelingen kan de eerste begunstigde stellen met de fideïcommissaire goederen? Zijn deze handelingen tegenstelbaar aan de tweede begunstigde van het fideïcommis de residuo? Kan de tweede begunstigde iets beginnen tegen de eerste begunstigde als hij van oordeel is dat zijn rechten geschonden zijn? Dit seminarie geeft een antwoord op deze en andere vragen.

Doorheen dit seminarie zal duidelijk worden dat een correcte vertaling van de wil van de schenker of erflater in een sluitende en alomvattende clausule van het grootste belang is om discussies en onzekerheden uit de weg te gaan.

 

Programma

12:30 - 13:30

Registratie met de mogelijkheid tot het nuttigen van een lunch

13:30 - 17:00

Opleiding met een korte koffiepauze

17:00 - 17:30

Mogelijkheid tot vraagstelling

Spreker

Julie De Pooter

Julie is als advocaat verbonden aan het advocatenkantoor DELBOO, een kantoor met een jarenlange ervaring in de begeleiding van vermogende particulieren. 

 

Julie De Pooter heeft naast haar master in de rechten bijkomend een master in het notariaat en master in de fiscaliteit behaald. Tevens volgde zij de expert class: vermogens- en successieplanning aan de Brugge Business School. Zij legt zich bij DELBOO toe op vermogensplanning, met een bijzondere interesse voor de familiale aandeelhouder. Tevens voert zij procedures in het kader van familiale geschillen.

Lore Lemmens

Lore is als advocaat verbonden aan het advocatenkantoor DELBOO, een kantoor met een jarenlange ervaring in de begeleiding van vermogende particulieren. 

 

Lore Lemmens heeft naast haar master in de rechten bijkomend een master in het notariaat. Ze behandelt bij DELBOO voornamelijk de civielrechtelijke aspecten van een vermogensplanning. Ze doceert het vak huwelijksvermogens- en samenwoningsrecht in de expert class: vermogens- en successieplanning aan de Brugge Business School.

 

Accreditatie

BIBF: Erkenning in aanvraag - 

IAB: Erkenning in aanvraag - 

Nationale Kamer van Notarissen: Erkenning in aanvraag - 

OVB: Erkenning in aanvraag - 

Kostprijs

185 euro excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Bij inschrijving ontvangt u per mail een factuur. De factuur wordt tevens toegevoegd aan uw online account en is ten allen tijde raadpleegbaar.

 

Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 40% en voor middelgrote ondernemingen 30%.

Plaats

Nieuwgoed Seminariecentrum

Grotesteenweg Zuid 8

9052 Zwijnaarde

 

Nieuwgoed is gelegen langs de N60 (baan Gent - Oudenaarde), op een tweetal minuten rijden van de op- en afritten van de R4 (ring rond Gent) en de E17-E40 en aldus heel gemakkelijk te bereiken en te vinden. 

 

 

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Utopix Comm. V.
Schoendalestraat 53
8793 Waregem
Tel.
056-96 03 61
Fax.
056-96 03 62
Ondernemingsnummer
BE0676.421.580
Melanie Van Acker
Tel.
(+32)0468 48 90 98

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van onze seminaries

Vul vrijblijvend uw emailadres in en abonneer je op onze nieuwsbrief.