Burgerlijk recht
14/12/2022
Live
Michaël de Potter de ten Broeck
2u

De overmachts- en imprevisieleer: een bespreking van de rechtsfiguren bij overeenkomsten

Termen als “overmacht”, “force majeure” en “imprevisie” zijn bijna nooit eerder zoveel besproken geweest dan in de afgelopen jaren. Contractuele onderhandelingen worden niet meer gevoerd zonder de overmachtsclausules grondig te bespreken.
 
Vandaag zitten we in een situatie waar intussen heel wat lagere rechtscolleges en hoven uitspraak hebben gedaan over de al dan niet aanwezigheid van overmacht in verschillende contractuele relaties en welke de concrete gevolgen zijn op de contractuele relatie. Daar komt nog bovenop dat vanaf 2023 het nieuwe Burgerlijk Wetboek de imprevisieleer zal opnemen, wat een extra rechtsfiguur in het leven roept indien er zich gewijzigde omstandigheden voordoen in de uitvoering van de overeenkomst.
 
In deze opleiding zal de focus liggen op enkele details bij contractonderhandelingen, zoals de toepassingsvereisten en rechtsgevolgen van overmacht en imprevisie. De huidige visie zal daarbij worden vergeleken met de visie die de wetgever in het Boek 5 nieuw Burgerlijk Wetboek voorstaat. Kritische bedenkingen op beide visies zal hierin leiden tot contract drafting tips.
 

Programma

13:00 - 15:00
Live uitzending met mogelijkheid tot vraagstelling

Spreker

Michaël de Potter de ten Broeck

Michaël de Potter de ten Broeck behaalde zijn doctoraat ("De impact van onvoorziene omstandigheden op contractuele verbintenissen") aan de UGent en is er op heden actief als postdoctoraal medewerker binnen het Centrum voor Goederen- en Verbintenissenrecht. Hij regelmatig artikels en bijdragen. Daarnaast is Michaël referendaris bij het Hof van Cassatie.

Accreditatie

OVB:C-2022-63 erkend voor 2 punten permanente vorming.

Kostprijs & data

€ 156,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 02 321 00 06
info@utopix.be