25/08/2022
Live
Chris Persyn
2u

Aansprakelijkheid bij arbeidsongeval. Wat bij burgerlijke immuniteit? Subrogatoire vorderingen?

Wanneer er zich een arbeidsongeval voordoet, wordt het slachtoffer vergoed overeenkomstig de Arbeidsongevallenwet of de Arbeidsongevallenwet Overheidspersoneel, ongeacht of de werkgever of het slachtoffer een fout heeft begaan.
Daartegenover staat dat de werkgever, zijn lasthebber of aangestelde principieel niet kunnen worden aangesproken door het slachtoffer op grond van het gemeen aansprakelijkheidsrecht. Op deze burgerlijke immuniteit bestaan een toenemend aantal uitzonderingen.
Wanneer het slachtoffer niet botst op de immuniteit, kan hij een vergoeding in de arbeidsongevallenregeling cumuleren met een vergoeding in het gemeen aansprakelijkheidsrecht, zonder tweemaal vergoeding te ontvangen voor dezelfde schade.
Na de uitbetaling in de arbeidsongevallenregeling beschikken de arbeidsongevallenverzekeraar, FEDRIS en de publieke werkgever over een subrogatoire vordering tegen de aansprakelijke en op grond van art. 29bis WAM.
Op dit seminarie komen de burgerlijke immuniteit en de uitzonderingen hierop, het cumulatieverbod en (de omvang van) de subrogatoire vordering aan bod.
Volgende topics komen aan bod:
  • De burgerlijke immuniteit
  • Het cumulatieverbod bij arbeidsongevallenuitkeringen en vergoedingen in gemeen recht
  • De subrogatoire vorderingen van de arbeidsongevallenverzekeraar en de publieke werkgever tegen de aansprakelijke en op grond van art. 29bis WAM
  • De omvang van de subrogatoire vorderingen

Spreker

Chris Persyn

Chris Persyn is advocaat, gastprofessor aan de VUB en plaatsvervangend magistraat bij de arbeidsrechtbank te Gent. Met CAUTIUS  legt hij zich vooral toe op het geven van bedrijfsinterne opleidingen rond de juridische aspecten van welzijn op het werk. Hij doceert over dit thema ook aan de Universiteit te Antwerpen, de Hogeschool Odisee te Gent, de Hogeschool UCLL te Hasselt en SBM te Brugge en Kortrijk. Hij wordt ook frequent gevraagd als spreker op academische studiedagen.

In 1988 was hij mede-oprichter van het advocatenkantoor Crivits & Persyn te Brugge, waar hij tot 2019 de afdeling sociaal recht leidde. Eerder was hij ook assistent aan het Instituut voor Sociaal Recht van de KU Leuven en sinds 1991 is hij voorzitter van het Technisch Comité voor de Zeevisserij, opgericht binnen FEDRIS. Chris adviseert tal van bedrijven, organisaties en verzekeraars rond de juridische aspecten van arbeidsveiligheid.

Kostprijs & data

€ 156,00 excl. btw

Wat krijgt u voor die prijs?

U ontvangt een syllabus met de slides en de bijhorende documentatie, opgesteld door de spreker.

Hoe betalen?

Nadien ontvangt u per mail een factuur om de betaling uit te voeren. Door middel van de factuur kan u aanspraak maken op de KMO-portefeuille. Voor kleine ondernemingen bedraagt dit 30% en voor middelgrote ondernemingen 20%.

Locatie

Webcast

Contact

Heeft u een vraag, voorstel of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn u graag van dienst.

Legal Learning Company
Bergensesteenweg 709a
1600 St-Pieters-Leeuw
Tel. 02 321 00 06
info@utopix.be